With franck muller swiss replica replica cartier roadster watches replica tag heuer silverstone this exceptional watch, the watchmakers at Le Brassus chose a cutting-edge material that's a first in the watch-making industry: forged carbon, labored utilizing a process lent in the aeronautics industry. Selected because of its excellent resistance and lightness, forged carbon is coupled with a ceramic material for that crown and pushers, with vulcanised rubber. The chronograph can be obtained entirely in forged carbon, in pink gold and carbon, or platinum and carbon.

Cartier Rotonde Replica Replica Watches China www.watchreplical.com

Főoldal / Megoldások / 85 éves a Pataki Kerámia
2012. január 3.    
85 éves a Pataki Kerámia
85 éves a Pataki Kerámia

Legfontosabb a fazekas szakma hagyományainak megőrzése

Pataki Kerámia
kézművesség, kiállítás, tudatos vásárlás

Különleges teadálutánon, egy budapesti teaházban mutatták be a 85. születésnap alkalmából készített legújabb Pataki Kerámiát, a szecessziós készletet. A születésnap egyben alkalmat adott a továbblépési lehetőségek átgondolására is. Uzelmann Annamária, a Pataki Kerámia sárospataki gyárának ügyvezető igazgatója legfontosabb feladatának a fazekas szakma hagyományainak és a gyár életképességének megőrzését tartja. A sajtótájékoztatón a sikerek mellett a társadalmi felelősségvállalásról és a fennmaradás nehézségeiről is beszélt.

A Pataki Kerámia hazánk egyetlen kerámia manufaktúrája. Az itt készült teás-, kávés-, süteményes készletek, tálalóedények mellett sütőtálaik (pl. Európa Tál, Pataki Tál) sok-sok magyar háziasszony konyhájában megtalálhatóak. A Pataki Kerámia hitvallása szerint a kézművesség iránti szeretetet fiatal korban kell kialakítani. Ezért folyamatosan tárt karokkal fogadják gyárlátogatásra az óvodai és iskolai csoportokat, amelynek keretében a kerámiakészítés munkafázisait mutatják be. A látogatás magában foglal egy kézműves foglalkozást is, ahol a kis látogatók maguk is dolgozhatnak agyaggal és próbára tehetik dekorációs készségüket is. Ezt a rendszert a társadalmi felelősségvállalás jegyében dolgozták ki, és folyamatos erőfeszítéseket tesznek azért, hogy ez a kézműves szakma fennmaradjon, és hogy a felhasználók értékén kezeljék a kézimunkával készült termékeket, amelyeken meglátszik az emberi kéz nyoma és minden simogatása, nagy gondossága, amellyel minden egyes darabot készítenek.

A gyár fennállásának 85. évfordulója alkalmából megrendezett gyermekrajz-pályázat – ami szintén a következő generációért való felelősségvállalás jegyében került kiírásra – nem várt sikerrel zárult. Egy hónap alatt 284 pályázó 358 rajzot és festményt küldött be az ország minden részéből! A nyertesek a 2011. november 18-án, Sárospatakon megrendezett ünnepség keretében kerültek kihirdetésre a pályaművekből összeállított kiállítás megnyitásával egybekötve. A nyertesek díjai között szerepeltek a gyermekek által készített rajzokkal díszített kerámia edények is.

Uzelmann Annamária elmondta, hogy a pályázatok elbírálása során a vállalat dolgozói is tanultak a gyerekektől: látásmódot, optimizmust, a színek bátor és visszafogott alkalmazását, kitartást és könnyedséget egyaránt. Tudatosult bennük, hogy mindig van hova fejlődni, így most is azon dolgoznak, hogy megtalálják, miként lehet a rajz és a kerámia adta lehetőségeket ötvözve továbblépni. A gyár igazgatónője kifejezte reményét abban, hogy a rajzversenyek (mert a jövőben is lesz!) és a kiállítás egyre több fiatal számára mutatja meg a művészetekben rejlő örömöt és inspirálja őket saját kreativitásuk kibontakoztatására.

Ahogyan Uzelmann Annamáriától megtudtuk, bizony nem könnyű fennmaradni a jelenlegi gazdasági helyzetben Kelet-Magyarországon. Szükséges lenne a piac bővülése egyrészt a hazai vásárlók tudatosabbá válása, másrészt külföldi piacok meghódítása révén. Kulcsfontosságú lenne továbbá a régió vállalkozásainak összefogása, hogy egymást támogassák a piacra jutásban. A szinergiák hiányát érezve a többi vállalkozóval együtt el kellene gondolkodni azon, hogy miként lehetne kitörni ebből a helyzetből.

De nem csak a vállalkozók tehetnek valamit, hanem a vásárlók is. Úgy tűnik, újra meg kell tanulnunk, hogy a távoli országokból hazánkba érkező olcsó tömegtermékek helyett a hazai kézműves ipar – szintén nem drága – termékeit keressük a bevásárlóközpontok polcain, hiszen azok anyagukban, formáikban és mintáikban a magyar hagyományokra épülve, azokat továbbgondolva, a mai kor emberének igényeihez igazodva készülnek. Nem mellékesen, mindez munkát ad sok jó kézügyességgel megáldott hazai munkavállalónak is. Az edények használata révén pedig felelevenedik a régi korok természetes anyagokat felhasználó egészséges konyhakultúrája is.

D.F.E.

Vissza a lap tetejére 
Kapcsolódó témakörök

Replica Fendi Shopping Bag Balenciaga Replica Shoulder Bags Replica Celine Blade Bag Gucci Replica jackie bag

 

Jobb oldali bannerek (120x240 px)

 

Jobb oldali bannerek

 


RSSMédiaajánlatImpresszumVidék és Gazdaság © 2013