rolex replica watches

replica watches

 

With franck muller swiss replica replica cartier roadster watches replica tag heuer silverstone this exceptional watch, the watchmakers at Le Brassus chose a cutting-edge material that's a first in the watch-making industry: forged carbon, labored utilizing a process lent in the aeronautics industry. Selected because of its excellent resistance and lightness, forged carbon is coupled with a ceramic material for that crown and pushers, with vulcanised rubber. The chronograph can be obtained entirely in forged carbon, in pink gold and carbon, or platinum and carbon.

Főoldal / Hírek / Ismét emelkedett a termőföld ára
2012. december 5.    
Ismét emelkedett a termőföld ára
Ismét emelkedett a termőföld ára

A nagymértékű áremelkedés fő oka a 2011-es jó mezőgazdasági év, ugyanakkor a keresletet ösztönzi a szabályozás várható változtatása is.

FHB Ingatlan Zrt.
termőföld, mezőgazdaság

Az FHB Termőföld Index 2012. első félévében az EU csatlakozás óta eltelt időszak – reálértelemben vett – legmagasabb drágulását mérte (pedig közben az elmúlt időszak egyik legnagyobb inflációját szenvedte el a hazai gazdaság). A nagymértékű áremelkedés fő oka a 2011-es jó mezőgazdasági év, ugyanakkor a keresletet ösztönzi a szabályozás várható változtatása is. A forgalmat vizsgálva pedig megállapítható, hogy a válság előtt (2006-ban) is kiemelkedő volt Európán belül a magyarországi földforgalom aránya. Az elmúlt évben pedig a visszaeső lakáspiaccal összevethetővé vált a forgási sebesség – olvasható az FHB közleményében.

A földpiac meghatározó eseményeként 2010. december 20-án az Európai Bizottság engedélyezte Magyarországnak a termőföld-vásárlási moratórium meghosszabbítását (2014. április 30-ig). 2012-ben pedig a kormányzat meghirdetette a Darányi Ignác tervet, a Nemzeti Vidékstratégia végrehajtási programját. A földpályázatok terén is aktívabbá vált az állam, 65 ezer hektár termőföldet hirdetve meg hasznosításra. A földtulajdon szerkezetére, így a termőföld kereskedelmi forgalmára vonatkozó legmarkánsabb változást az új Földtörvény hozhatja.

A válság évei alatt megfigyelhető töretlen áremelkedés 2012 első felében is folytatódott. Az FHB Termőföldindex új értékei alapján 2012 első felére majdnem 11 százalékkal emelkedtek a földárak, a tavalyi 202,3-es indexértékről 224-es indexértékre való növekedéssel.

 

Ismét emelkedett a termőföld ára

 

Az EU-csatlakozást megelőző eufória óta 2012 eddigi időszaka produkálta a legmagasabb reálár-emelkedést, ráadásul ez emelkedő inflációs környezet mellett történt. A 2010-ben indult növekedésben jelentős szerepet játszhatott a bejelentett újabb földvásárlási moratórium és az ehhez kapcsolódó új jogszabályok elfogadása.

Annak ellenére, hogy a külföldiekre vonatkozó földvásárlási moratórium átmenetileg a keresleti oldalt korlátozta, a piac közép távú jövőjének tisztázódása, a nagyobb transzparencia pozitívan hatott az árakra. Az emelkedésben szerepe lehet továbbá a keresletet növelő tényezőknek is, mint a pénzügyi befektetők nagyobb mértékű jelenléte, illetve a 2012-beli állami pályázati lehetőségek.

 

Ismét emelkedett a termőföld ára

 

A 2010-es megtorpanás és az azt követően megindult árnövekedés esetében is szoros összefüggés látható a mezőgazdaság jövedelmezőségével, mivel a mezőgazdasági ágazat szereplői a többletjövedelem egy részét termőföldbe fektetik, bővítve ezzel kapacitásaikat. A termőföldárak 2011-beli növekedése kiemelkedően jó mezőgazdasági évben zajlott, nagy mértékben emelkedett a mezőgazdaságban keletkezett bruttó hozzáadott érték is. Valószínű, hogy a tavalyi magas jövedelemezőség hozzájárult az idei év első felében mért áremelkedéshez is. A 2012-es évben az aszályok következtében gyengébb mezőgazdasági eredmények összhatása várhatóan a 2013-ban jelentkezik.

Az FHB Termőföldindex által áttekintett 12 évben eladott termőföldek parcellamérete trendszerű növekedést mutatott. A hazai régiós piacok és a művelési ágak árainak jellemzőit (az európai kitekintéssel együtt) a részletesebb FHB Termőföldindex elemzésben mutatja be az FHB.

Földrajzi adottságai alapján hazánk mezőgazdasági potenciálja jelentős. A várható szabályozási változások a következő évekre meghatározzák a földpiac alakulását, a várható hatásokat csak a végső és elfogadott földtörvény, valamint a mezőgazdasági üzemekről és a családi gazdaságokról szóló törvény ismeretében lehet prognosztizálni. Hosszú távon azonban a megfelelő tulajdonosi és gazdálkodási háttérrel a jó minőségű termőföld értékálló és jövedelmező befektetés marad.

(Forrás: FHB-sajtóanyag)

A közlemény bővebb változata itt letölthető: FHBTermofoldindex2012_hun.pdf

 

Klikkeljen ide, ha a fentiekkel kapcsolatban további információra van szüksége!
Vissza a lap tetejére 
Kapcsolódó témakörök
Kapcsolódó cikkek
Válságálló vagyontárgy a termőföld Válságálló vagyontárgy a termőföld FHB Ingatlan Zrt. FHB Ingatlan Zrt.

Replica Fendi Shopping Bag Balenciaga Replica Shoulder Bags Replica Celine Blade Bag Gucci Replica jackie bag

 

Jobb oldali bannerek (120x240 px)

 

Jobb oldali bannerek

 

 

RSSMédiaajánlatImpresszumVidék és Gazdaság © 2013