rolex replica watches

 

Withfranck muller swiss replica replica cartier roadster watches replica tag heuer silverstone this exceptional watch, the watchmakers at Le Brassus chose a cutting-edge material that's a first in the watch-making industry: forged carbon, labored utilizing a process lent in the aeronautics industry. Selected because of its excellent resistance and lightness, forged carbon is coupled with a ceramic material for that crown and pushers, with vulcanised rubber. The chronograph can be obtained entirely in forged carbon, in pink gold and carbon, or platinum and carbon.

Főoldal / Hírek / Ismét emelkedett a termőföld ára
2012. december 5.    
Ismét emelkedett a termőföld ára
Ismét emelkedett a termőföld ára

A nagymértékű áremelkedés fő oka a 2011-es jó mezőgazdasági év, ugyanakkor a keresletet ösztönzi a szabályozás várható változtatása is.

FHB Ingatlan Zrt.
termőföld, mezőgazdaság

Az FHB Termőföld Index 2012. első félévében az EU csatlakozás óta eltelt időszak – reálértelemben vett – legmagasabb drágulását mérte (pedig közben az elmúlt időszak egyik legnagyobb inflációját szenvedte el a hazai gazdaság). A nagymértékű áremelkedés fő oka a 2011-es jó mezőgazdasági év, ugyanakkor a keresletet ösztönzi a szabályozás várható változtatása is. A forgalmat vizsgálva pedig megállapítható, hogy a válság előtt (2006-ban) is kiemelkedő volt Európán belül a magyarországi földforgalom aránya. Az elmúlt évben pedig a visszaeső lakáspiaccal összevethetővé vált a forgási sebesség – olvasható az FHB közleményében.

A földpiac meghatározó eseményeként 2010. december 20-án az Európai Bizottság engedélyezte Magyarországnak a termőföld-vásárlási moratórium meghosszabbítását (2014. április 30-ig). 2012-ben pedig a kormányzat meghirdetette a Darányi Ignác tervet, a Nemzeti Vidékstratégia végrehajtási programját. A földpályázatok terén is aktívabbá vált az állam, 65 ezer hektár termőföldet hirdetve meg hasznosításra. A földtulajdon szerkezetére, így a termőföld kereskedelmi forgalmára vonatkozó legmarkánsabb változást az új Földtörvény hozhatja.

A válság évei alatt megfigyelhető töretlen áremelkedés 2012 első felében is folytatódott. Az FHB Termőföldindex új értékei alapján 2012 első felére majdnem 11 százalékkal emelkedtek a földárak, a tavalyi 202,3-es indexértékről 224-es indexértékre való növekedéssel.

 

Ismét emelkedett a termőföld ára

 

Az EU-csatlakozást megelőző eufória óta 2012 eddigi időszaka produkálta a legmagasabb reálár-emelkedést, ráadásul ez emelkedő inflációs környezet mellett történt. A 2010-ben indult növekedésben jelentős szerepet játszhatott a bejelentett újabb földvásárlási moratórium és az ehhez kapcsolódó új jogszabályok elfogadása.

Annak ellenére, hogy a külföldiekre vonatkozó földvásárlási moratórium átmenetileg a keresleti oldalt korlátozta, a piac közép távú jövőjének tisztázódása, a nagyobb transzparencia pozitívan hatott az árakra. Az emelkedésben szerepe lehet továbbá a keresletet növelő tényezőknek is, mint a pénzügyi befektetők nagyobb mértékű jelenléte, illetve a 2012-beli állami pályázati lehetőségek.

 

Ismét emelkedett a termőföld ára

 

A 2010-es megtorpanás és az azt követően megindult árnövekedés esetében is szoros összefüggés látható a mezőgazdaság jövedelmezőségével, mivel a mezőgazdasági ágazat szereplői a többletjövedelem egy részét termőföldbe fektetik, bővítve ezzel kapacitásaikat. A termőföldárak 2011-beli növekedése kiemelkedően jó mezőgazdasági évben zajlott, nagy mértékben emelkedett a mezőgazdaságban keletkezett bruttó hozzáadott érték is. Valószínű, hogy a tavalyi magas jövedelemezőség hozzájárult az idei év első felében mért áremelkedéshez is. A 2012-es évben az aszályok következtében gyengébb mezőgazdasági eredmények összhatása várhatóan a 2013-ban jelentkezik.

Az FHB Termőföldindex által áttekintett 12 évben eladott termőföldek parcellamérete trendszerű növekedést mutatott. A hazai régiós piacok és a művelési ágak árainak jellemzőit (az európai kitekintéssel együtt) a részletesebb FHB Termőföldindex elemzésben mutatja be az FHB.

Földrajzi adottságai alapján hazánk mezőgazdasági potenciálja jelentős. A várható szabályozási változások a következő évekre meghatározzák a földpiac alakulását, a várható hatásokat csak a végső és elfogadott földtörvény, valamint a mezőgazdasági üzemekről és a családi gazdaságokról szóló törvény ismeretében lehet prognosztizálni. Hosszú távon azonban a megfelelő tulajdonosi és gazdálkodási háttérrel a jó minőségű termőföld értékálló és jövedelmező befektetés marad.

(Forrás: FHB-sajtóanyag)

A közlemény bővebb változata itt letölthető: FHBTermofoldindex2012_hun.pdf

 

Klikkeljen ide, ha a fentiekkel kapcsolatban további információra van szüksége!
Vissza a lap tetejére 
Kapcsolódó témakörök
Kapcsolódó cikkek
Válságálló vagyontárgy a termőföld Válságálló vagyontárgy a termőföld FHB Ingatlan Zrt. FHB Ingatlan Zrt.

 

Jobb oldali bannerek (120x240 px)

 

Jobb oldali bannerek

 

 

RSSMédiaajánlatImpresszumVidék és Gazdaság © 2013